Het voetbal beleidsplan van VV Veritas

Het Voetbal beleidsplan van VV Veritas

  1. WAAROM EEN BELEIDSPLAN?

Een voetbalvereniging zou je kunnen vergelijken met een bedrijf. Een bedrijf maakt producten. De consument koopt deze tegen een bepaalde prijs. Iemand die lid is van een voetbalvereniging betaalt contributie en mag als tegenprestatie ook het een en ander van die vereniging verwachten. Dat geldt uiteraard eveneens voor de sponsoren en supporters.

Met andere woorden: een voetbalvereniging moet een product leveren. Dat product moet een hoge kwaliteit hebben om concurrerend te zijn. Concurrerend ten opzichte van de naburige overige voetbalverenigingen, maar ook ten opzichte van andersoortige sport(en)verenigingen.

De kernvraag is waarom meldt iemand zich aan bij  Veritas?

Wil hij/zij sporten vanwege het gezondheidsaspect of zoekt hij ontspanning, gezelligheid, is hij/zij op zoek naar sociale contacten of wil hij/zij leren voetballen? Verwachten ouders/verzorgers van de spelers, dat Veritas ook aandacht schenkt aan opvoedkundige aspecten?

Waarschijnlijk verwacht eenieder iets terug te vinden van alle genoemde deelproducten, waarbij per individu de accenten anders zullen liggen. In dit beleidsplan staat de voetbalopleiding centraal. Bij het centraal stellen van de voetbalopleiding wordt overigens niet beoogd, dat andere aspecten – zoals gezelligheid, ontspanning e.d. – naar de achtergrond verdwijnen. Het hoogste streven van elke voetbalvereniging – dus ook van Veritas – blijft natuurlijk voetbalplezier.

Het algemeen en technisch beleid van Veritas is in dit plan, op hoofdlijnen, verwoord. Daardoor wordt voor iedereen duidelijk, waar de vereniging voor staat en wat er van de leden wordt verwacht: hoe meer duidelijkheid, hoe minder problemen. Voorts kan dit beleidsplan een belangrijk instrument zijn voor het verkrijgen van een ‘eigen gezicht’, de voorgestane voetbalvisie wordt langzaam maar zeker ‘eigen’ en voor iedereen – zowel binnen de vereniging als naar buiten toe – herkenbaar.
Een aantal voordelen van een beleidsplan zijn o.a.:

  • Een betere reguliere doorstroming naar de hogere jeugdcategorie c.q. de senioren.
  • Een soepelere voortijdige overgang naar een hogere categorie/niveau.
  • Het voorkomen van remming van de individuele ontwikkeling.
  • Een uniforme werkwijze van de trainers.
  • Verhoging van het niveau van de trainingsaanpak.
  • Het voorkomen van problemen door de bekendheid van de aanpak.
  • Een algemeen hoger voetbalniveau in een lijn: van de JO-09 t/m selectie senioren.
  • Een voetbalbeleid, dat kan worden getoetst aan de moderne voetbalopvattingen.
  1. DOELSTELLINGEN

De vereniging stelt zich primair ten doel om voor eenieder een zo optimaal mogelijk voetbalplezier te creëren. Dit impliceert, dat alle voetbaltechnische aspecten en nevenactiviteiten hier direct dan wel indirect een bijdrage aan dienen te leveren.

We voetballen, omdat we dat leuk vinden. Als de lol er vanaf is, kunnen we beter overwegen om te stoppen of om naar een andere vereniging of sport over te stappen.

Het creëren en het behouden van ‘Voetbalplezier’ als hoogste doel binnen de vereniging betekent overigens niet dat alles, wat met voetballen te maken heeft, leuk en plezierig is. Het is bijvoorbeeld niet leuk om vaak te verliezen of om te trainen bij ‘hondenweer’. Niettemin zijn dan het behoud van de sfeer in de groep en discipline elementen, die uiteindelijk bijdragen aan het voetbalplezier.

Het element voetbalplezier zal dan ook als een rode draad door dit hele beleidsplan lopen.

Veritas stelt zich ten doel om een vereniging met een goede uitstraling te worden, hetgeen kan worden bereikt middels:

  1. Het creëren van een groter ledenbestand door enerzijds het behoud van leden en anderzijds het werven van nieuwe leden;
  2. Het realiseren van een gezellige vereniging met een enorme uitstraling naar buiten door enerzijds de binding te versterken met leden en oud leden en het verbeteren van de communicatie naar leden en anderzijds het realiseren vaneen ondeelbare vereniging;
  3. Het verhogen van het prestatieniveau van de individuele speler door enerzijds een verbetering van het technisch beleid en anderzijds het opbouwen van een – zo optimaal mogelijk – kwalitatief technisch kader;
  4. Het verhogen van het collectief prestatieniveau, met eigen opgeleide voetballers, van de jeugd standaardteams en een brede seniorenselectie.

Aan deze doelstellingen ligt als een van de uitgangspunten ten grondslag, dat Veritas in sportief opzicht streeft naar:

  • Junioren

Het uitoefenen van de voetbalsport conform het opgestelde jeugdbeleidsplan.

  • Senioren:

een selectie – met spelers uit eigen jeugd en regio voortkomende – van de teams, waarbij

  • Het 1ste-team structureel kan functioneren op het niveau van de 2e-klas KNVB;
  • Het 2de-team minimaal op het niveau van de Res. 1e-klas;
  • Het 3de team  minimaal 4e klasse
  • Het 4de speelt in 5de en/of 6de  klasse
  • Het 35+ team speelt in de 7×7 competitie
  • Damesteam in de 7×7 competitie

Om het gewenste niveau te realiseren is het van belang een voldoende aanbod van spelers te hebben in elke leeftijdscategorie. Dan bestaat de mogelijkheid om te selecteren en spelers op (nagenoeg) eenzelfde niveau bij elkaar te brengen. Dat is voor elke speler, los van zijn kwaliteiten, belangrijk.

Bij een spelerstekort hanteren we volgende roulatiesysteem:

  • V1 aanvulling vanuit V2 en/of JO19
  • V2 aanvulling vanuit V3 of JO19
  • V3 aanvulling vanuit V4, V5 of JO19
  • V4 aanvulling vanuit V5 en omgekeerd
  • Damesteam wordt aangevuld met meisjes vanuit JO 17 of JO 19c
  • Voor de selectie werken we binnen het principe eerst het belang van de vereniging dan het belang van het team en dan het belang van de speler. Het functioneren van het eerste team is hierbij leading
  • De selectie wordt gezien als de combinatie spelers 1en 2 waarbij het belang van het eerste team altijd prefereert. Het tweede team blijft altijd ondersteunend aan het eerste team. In samenspraak met trainers 1 en 2 worden na de donderdag training de spelers aangewezen vanuit 2 die op de zondag aanvulling verlenen aan 1. Een clausule is hieraan verbonden dat de speler van 2 speelminuten kan en mag maken in 2. Dit in samenspraak met beide trainers. Speelminuten binnen eerste team kunnen niet worden gegarandeerd en wordt binnen verloop van de betreffende wedstrijd bepaald. Hierbij is het belang en resultaat van het 1e team leidend.
  • Spelers van 1 die uit een blessure komen kunnen in overleg met de staf speelminuten opdoen binnen het 2de nadat hier Fysio vrijgave heeft gegeven.
  • Dit geld ook voor spelers van 1 die weinig of geen speelminuten hebben gehad in het 1e

 Het werven van nieuwe leden en het behouden van de leden is dan ook van belang. In deze zal met name de jeugdcommissie activiteiten binnen het beleidsplan ontwikkelen.

Eveneens is een goede voetbalopleiding noodzakelijk om met de seniorenselectie en met alle standaard jeugdteams op een hoger niveau te kunnen spelen. Om binnen de voetbalopleiding invulling te geven aan het verhogen van het individuele prestatieniveau – en daaruit voortvloeiend een collectieve verhoging – is continue scholing, intern en/of extern, van het beschikbare – bij voorkeur ‘eigen’ – trainingskader noodzakelijk.

Vanzelfsprekend ondersteunt een goede invulling van de voetbalopleiding de ledenwerving in die zin, dat een goede opleiding zorgt voor aantrekkingskracht op potentiële leden.

Bij dit bovenstaande horen natuurlijk elementen als gezelligheid en ontspanning. De  activiteiten/evenementen commissie – geïntegreerd voor senioren en jeugd – ontwikkelt deze en draagt zorg, met stimulerende en actieve steun van de leiders, voor de organisatie. Deze activiteiten kunnen gericht zijn op voetbal, dan wel op een geheel ander vlak.

Na het realiseren van een gezellige vereniging met een enorme uitstraling naar buiten gekoppeld aan een groter ledenbestand en een verhoging van het prestatieniveau van de individuele leden, kan met recht gesproken worden over een vereniging met een goede uitstraling.

Het voetbalsysteem

De individuele ontwikkeling van de speler is, samen met voldoende voetbalplezier, van primair belang. Een essentiële voorwaarde om zich te kunnen ontwikkelen is: het volgen van een bepaalde vaste lijn bij het voetbalsysteem, hiervoor beschikken de jeugdtrainers over het KNVB concept.

Het kan niet zo zijn, dat een speler gewend is te spelen volgens een bepaald concept en het jaar daarna – bij een andere trainer – met iets anders geconfronteerd wordt. Ook indien een speler doorstroomt naar een ander elftal, moet hij makkelijk kunnen inpassen. Dat kan alleen indien alle elftallen volgens een en hetzelfde systeem voetballen, het  VTON systeem. Voor het leerproces c.q. het opleidingsproces van het leren voetballen, is dit van groot belang.

Derhalve dienen alle jeugdtrainers zoals ook omschreven in het jeugdbeleidsplan zich allemaal te houden  aan het VTON concept, dat zo vroeg mogelijk gedurende de ontwikkeling van de jeugdspeler – in beginsel vanaf de JO-09 – wordt geïntroduceerd.

  1. REGLEMENT

Een spelersreglement lijkt misschien op het eerste gezicht kinderachtig. Het is echter niet meer dan een aantal afspraken op papier waar iedere speler zich aan te houden heeft. Hierdoor weten we precies wat we aan elkaar hebben en wat we van elkaar kunnen en mogen verwachten. Die duidelijkheid brengt een hoop rust rondom datgene waar we ons echt mee bezig moeten houden, nl. met voetballen. Hieronder volgen de afspraken met daarbij vermeld wat er gebeurt wanneer men zich daar niet aan houdt.

  1. GEDRAG

Iedere speler dient zich behoorlijk te gedragen, zowel binnen als buiten het veld. Dit is niet alleen nodig in sociaal opzicht ten aanzien van anderen, maar het bepaalt ook het imago van de vereniging. Gedraag je dus correct ten opzichte van medespelers, tegenstanders, scheids- en grensrechters, leiders, trainers, commissie- en bestuursleden en publiek.

We hebben te maken met een teamsport. Accepteer fouten van je medespelers en maak ze naderhand bespreekbaar. Leg je neer bij beslissingen van anderen, die daar verantwoordelijk voor zijn, zoals trainers/leiders/scheids- en grensrechters; zelfs al zijn de beslissingen ‘verkeerd’.

Maak voor en na trainingen/wedstrijden geen puinhoop van het kleedlokaal. Ruim je eigen troep op. Samen met de leider worden afspraken gemaakt over wie wanneer verantwoordelijk is voor het netjes achterlaten van de kleedruimte.

Het is ook belangrijk dat elke speler er fatsoenlijk op staat. Dat betekent dus schoenen poetsen, shirt in de broek, opgetrokken sokken.

  1. TRAININGEN

Iedere speler behoort te trainen. Het aantal trainingen hangt af van het team waarin je speelt.

Meld je tijdig af bij de trainer/ leider wanneer je niet kunt trainen. Overigens bestaan er voldoende mogelijkheden om op een ander tijdstip met een ander team een misgelopen training in te halen. Bij een situatie van overmacht neem je zo spoedig mogelijk na de misgelopen training contact op met je trainer.

Zorg dat je conform de afspraak ruimschoots op tijd voor aanvang van de training aanwezig bent. Kleed je snel om, ga naar het trainingsveld en zorg voor een goede warming-up, opdat de trainingstijd benut kan worden om te trainen. Van de trainer ontvang je instructies over de warming-up.

Ruim na de training gezamenlijk de materialen op.

Er wordt gelegenheid geboden om na elke training te douchen in de jullie ter beschikking gestelde kleedruimte. Laat de kleedruimte netjes opgeruimd achter

  1. WEDSTRIJDEN

Bij wedstrijden dient elke speler op tijd aanwezig te zijn. Voor aanvang van een thuiswedstrijd en bij uitwedstrijden op de aangegeven tijd.

Meld je tijdig af bij je trainer/coach/ leider; uiterlijk op de donderdagavond voor de wedstrijd.

 

 

 

 

Gezondheid en lichaamsverzorging

Indien je verhinderd bent door een blessure meld dat dan bij je trainer en laat de blessure vakkundig behandelen. Hiertoe is er een samenwerking met een erkende fysiotherapeut welke na overleg met de trainer bezocht kan worden met als doelstelling een ze snel mogelijk herstel

Neem geen volledig warme maaltijd voor het sporten. Volsta met een lichte maaltijd ruim voor de training of wedstrijd.

Het dragen van scheenbeschermers is verplicht, bij zowel de wedstrijd als op de training.

Spelers beneden de 16 jaar worden dringend geadviseerd om voetbalschoenen met vaste noppen te dragen. Indien je gebruik maakt van afschroefbare noppen zorg dan voor twee stel noppen: korte rubberen voor droge, harde velden en aluminium noppen voor zachte velden.

Kom niet in training- of wedstrijdkleding naar het veld. Douchen na het sporten is verplicht. Draag badslippers tijdens het douchen.

Doe voor trainingen en wedstrijden horloges, kettinkjes e.d. af om gevaar voor jezelf en anderen te voorkomen.

De wedstrijden worden in de clubkleuren zoals genoemd naar de KNVB, voor zowel thuis als uit in de door de club beschikbaar gestelde tenues gespeeld.

  1. STRAFFEN/SANCTIES

Het is uiteraard de bedoeling, dat het spelersreglement door eenieder wordt nageleefd. Als dat niet gebeurt dupeer je niet alleen jezelf, maar vooral anderen. Om te zorgen dat het reglement wordt nageleefd, ontkomen we er niet aan dat er in voorkomende gevallen straffen worden opgelegd. De straffen kunnen uiteenlopen van een vermaning tot een schorsing. In onderstaand overzicht staat aangegeven welke straf volgt bij welke overtreding en wie bevoegd is die straf op te leggen.

 

 

Mogelijke Strafopleggingen i.o.m. strafcommissie:

  1. Vermaning via trainer/leider
  2. Geen basisplaats via trainer/leider
  3. Schorsing 1 wedstrijd via trainer/leider
  4. Schorsing meerdere wedstrijden tot max. 4 wedstrijden door dagelijks bestuur
  5. Schorsing meer dan 4 weken tot max. 3 maanden Algemeen Bestuur
  6. Royering Algemeen Bestuur/Ledenvergadering

Indien overtreding van het reglement aanleiding is om een en ander aan de strafcommissie voor te leggen, is de trainer/leider verplicht dit aan de commissie te melden.

De strafcommissie kan op eigen initiatief een zaak voor laten komen.

Meerdere vermaningen kunnen ertoe leiden, dat de trainer/leider categorie 2 of 3 van toepassing verklaart.

Indien door een trainer/leider een wedstrijd schorsing is opgelegd, wordt dit door hem gemeld aan de strafcommissie.

Indien een speler door de scheidsrechter van het veld wordt gestuurd, wordt dit aan de strafcommissie voorgelegd.

Indien de strafcommissie van oordeel is dat een van de categorieën 5 of 6 van toepassing is, legt zij dit voor aan het Algemeen Bestuur, voorzien van een advies.

  1. ROL OUDERS

Als basis hanteren we hier het jeugdbeleidsplan als leidraad.

Ouders van jeugdspelers spelen ook binnen Veritas een niet onbelangrijke rol. Zij moeten immers hun kinderen stimuleren om te sporten en bewaken mede de wijze waarop daar invulling aan gegeven wordt. Het is dan ook een taak van onze voetbalvereniging om onze doelstellingen, ons voetbaltechnisch beleid en onze overige afspraken onder de aandacht van de ouders te brengen en daar steun voor te vragen. Hiervoor worden ouderavonden georganiseerd.

  1. HET BESTUUR

De vereniging / leden kiezen in de algemene leden vergadering het bestuur. Het bestuur heeft als taak het te voeren beleid te waarborgen en de uitvoering ervan te controleren.

Het bestuur in samenstelling bestaande uit 7 leden maakt in de eerst volgende bestuursvergadering, na de ledenvergadering, een taakverdeling en legt deze vast voor de leden.

Volgende verdelingen/ taken binnen het bestuur worden gemaakt ;

  • Voorzitter Thijs Aben
  • Secretaris Ton Schobers
  • Penningmeester Jose Wolters
  • Financiële ondersteuning Mike Dierx
  • sponsorcommissie   Peter Jansen
  • Facilitaire commissie   Roger Slaats
  • Activiteiten commissie   vacature

De voorzitter met de  penningmeester en secretaris vormen het dagelijks bestuur.

  1. CONTRIBUTIE

Het lidmaatschap van Veritas  wordt mede aanvaard door het voldoen van de jaarlijkse contributie in de volgende verdeling:

A: senioren

1ste t/m 4de elftal € 180,00

7×7 competitie       €110,00

B: junioren

JO  06 kabouters gratis

JO 07 t/m JO 12 € 105,00

JO 13 t/m JO 15 € 110,00

JO 17                  € 115,00

JO 19                  € 125,00

niet spelende leden € 80,00
steunend lid / vrijwilligers € 50,00

Betaling via een automatische  incasso of 1 maand na dagtekening op banknummer

Bij het niet voldoen van de contributie binnen 3 maanden na de gestelde datum wordt betreffende speler schriftelijk hiervan op de hoogte gebracht en dient  binnen 14 dagen de contributie te worden voldaan. Indien geen gevolg hieraan wordt gegeven volgt schorsing of eventueel royering van de vereniging. In geval van overmacht beslist het bestuur op basis van de mogelijkheden en de algemene kosten, alsmede de door de overkoepelende organen gehanteerde voorwaarden een restitutie uitgedrukt in een percentage van het totaal contributiebedrag