Historie

Ontstaan
Veritas is opgericht op 1 januari 1940 in café-zaal Heijmans (thans bekend als café-zaal ’t Törp) door een aantal voetbalgekken, onder wie Willem Stienen (textielhandelaar), Fernao van den Heuvel (timmerman) en Sjeng Heijmans (zaalhouder). Aan dit historisch moment waren natuurlijk wel al de nodige “voetbalexperimenten” voorafgegaan. Door de jeugd, op straat of in de “galei” (een laagte tussen de grote lanen van kasteel Borgitter). Als bal diende destijds een gedroogde varkensblaas of een zelfgemaakte bal van reepjes binnenband. Klompen deden indertijd dienst als voetbalschoenen of, als de klompen van moeder gespaard moesten worden, werd er gevoetbald op de blote voeten.
 
Door volwassenen werd in de jaren dertig al Excelsior (Hoger Op) opgericht. Deze club werd echter besmet door het nogal barbaarse gedrag van haar leden, zo luidt de overlevering. Scheidsrechters werden weggejaagd en met regelmaat vielen er op en buiten het veld rake klappen. Om te breken met het verleden wordt voor de nieuw opgerichte vereniging dan ook gekozen voor een nieuwe naam: VERITAS, synoniem voor “trouw” en “waarheid”. Het eerste voetbalveld wordt ter beschikking gesteld door de Paters Kruisheren en de familie Van Ratingen (voor een pacht van fl. 9 per jaar!). Alhoewel voetbalveld; gras groeide er nauwelijks!
 
Onderhoud van het veld, het trekken van de lijnen en het inhangen van de netten was destijds nog een taak van de spelers zelf. Kleedlokalen ontbraken nog. De Veritas-spelers kleedden zich thuis al om en de tegenstander kreeg gelegenheid zich in zaal Heijmans om te kleden. Na de wedstrijd konden de gasten zich verfrissen met water uit de put. Een nieuw, modern voetbalcomplex met kleedlokalen wordt (op de huidige locatie) pas in gebruik genomen in juni 1957. Het eerste elftal van Veritas kent zijn meest glorieuze periode van 1966 tot 1974. In dat korte tijdsbestek wordt door 5 kampioenschappen de weg afgelegd van de 4de klasse naar de hoofdklasse. Deze opmars zorgt zelfs voor publiciteit op TV: in 1973 besteedt de VPRO en in 1975 de TROS in televisie-uitzendingen aandacht aan Veritas.
 
Jack van Gelder
Wist u dat de beroemde TV-verslaggever Jack van Gelder zijn TV-debuut heeft gemaakt met een interview met Neerke Munnecom in Neeritter !! Sportief hoogtepunt is 1973, waarin het eerste elftal, als kampioen in de 1ste klasse, mag deelnemen aan het Landskampioenschap.
Hierin eindigt het op een gedeelde 2de plaats. Later wordt in de hoofdklasse nog stevige weerstand geboden aan onder andere RBC Roosendaal en RKC Waalwijk. Tijden veranderen, maar Veritas is, mede door voornoemde periode, in de wijde omtrek nog steeds een begrip als het om voetbal gaat! Het eerste elftal speelt op dit moment eerste klasse, dit is voor zo’n klein dorp als Neeritter een bijzonder knappe prestatie.
 
Via deze link(s) vind u diverse historische feiten per decennium over deze kleurrijke vereniging.